我叫黑仔,啱啱拎咗成人身份証,講返我細個果陣,喺爺嫲湊大我,佢哋好鍚我,我喺小學四年班發現有過度活躍症,食藥食到我頭痛,到咗中學我死都唔肯再食啦。

我讀中學果陣,響學校最出名嘅--係「曵」,果時唔多聽老師講,對老師態度差,成日同訓導嘈,無情情出位…,所以咪成日俾老師記過、停課同停學。啲人又成日響朵同吹雞,整到學校出面成日都好多人打架;我有時都有跟同學出深水埗同長沙灣「幫拖」,直到有一次我因為一個女仔,差啲俾出面啲人打,仇家仲話如果我再出長沙灣就「咩」喎,之後我梗係潛下水啦,連電話咭都換埋。

無出長沙灣之後,有一段時間有另一班朋友俾「冰」我,我「僕」咗一排,見佢哋啲樣「僕」到越黎越衰,兼且嗰排自己又成日瞓唔著,又生左啲疑似冰瘡咁嘅嘢,真係好難頂,最後我都無再「僕」,聽咗香港遊樂場協會社工姑娘話,乖乖地去佢哋攪嘅「清新專線」計劃到檢查身體,同埋去聖母醫院見下醫生同社工。我都唔想自己好似班朋友咁樣衰,所以呢,黑同毒,都千祈咪搞我啦。

我係學校讀到中二一半,最後都捱唔住。係社工姑娘介紹我去讀「Teen才再現」,我完成晒所有課程,之後一路都做吓散工,倒吓泥頭、裝修雜工咁啦。我依家做緊冷氣技工,跟啲師傅做嘢,做嘢真係好辛苦,擒高擒低,又出晒汗,做到周身肌肉,賺錢真係唔易。以前嘅我,一出糧實好快洗清袋,依家我學識儲錢(口架)啦,各位如果要裝冷氣,記得搵我幫手呀!

 

講開我嘅生活,其實由細到依家我都好鍾意釣魚,得閒我自己一個人或者同班幾個志同道合嘅朋友一齊去釣魚,好享受(口架)!另外,我仲有一個拍咗四年幾嘅女朋友,我都會去接佢放工(口架),緊張佢呀嘛。

 

社工回應平凡是福

很多典型的邊緣學生的經歷都是在學業上得不到成功感,與老師關係也不太和諧;但學校同時也是聚集青少年的地方,一班有差不多經歷的青少年很容易轉移投靠黑勢力,在蝦蝦霸霸的生活中獲取優越感。往往到最後,才會感受其禍害,那時要抽身而出,脫離群黨和毒害,就必需付出莫大的決心和尋求不同的支援,中間艱辛的過程,豈止文中簡單的描述。

其實看似平平凡凡的生活,有一份日出而作、日入而息的工作,有一樣簡簡單單的嗜好和一個值得接送的女友,相比終日出入監獄或吸毒導致精神失常的人來說,故事主人翁能臨崖勒馬、迷途知返是有福的一個!

[ 您可能對以下有興趣 ]

網台節目
[數碼APPS] 智能手機是個人隨身監聽裝置?
[是她也是你和我] 一生與死者結緣-黑仔媽
[玩轉創動力] 一周回顧
[All day breakfast] 生命有Take2
[u-chat ] 「毒」善其身
[生命同行] 愛滋病患者真心話
[生命同行]「吸毒過來人」 阿寶
[生命義次方] 給不幸的孩子一個家 保良局寄養服務
[香江巨輪] 永不放棄 正生書院校長陳兆焯
[九廣揭露] 頭搖又尾擺 飄移境界 賽車原來都有學校教!?
[校長無間導] 道教與教育 - 梁永湛校長
[港足那些年] 大力水手、手榴彈 - 陳炳安
[香江巨輪] 快樂秘訣:認老? - 梁智鴻醫生專訪
[香港傷健協會] 新生不息 - 梁紀昌校長
專欄文章
[敢露。筆敢言] 陽光「笑」年
[Annie的情感天地] 去黑眼圈良方
[BOOK位食飯] 點煮點食(下)
[Happy Hippes] 85
[九廣揭露] 黑膠唱片狂迷 Ivan Wong
[偵情探案] 間碟Apps防衛術
[偵情探案] 電腦黑客 有勇無謀
[共融‧夢飛行] 我的生命方程式-X
[敢露。筆敢言] 畫
[正能量※讀書會] 黑暗中的對話 Dialogue in the dark
[藝術的魔法] 他們仍有正常的學習能力!
[偵情探案] 毒糖風暴?
[偵情探案] 毒販的財爺 內地富二代
[偵情探案] 預防勝於治療,由我們做起!
[半百人生] 能為與不能為
[卡Ka乜嘜物]自己身體自己救
[電腦告訴我的事] 測試之道
[「點指」教仔咁簡單] 先了解、後選校
[「點指」教仔咁簡單] 哪間學校比較適合?
[人生方程式] Never give up
[人生方程式] 人生方程式完結篇
[人生方程式] 做教練的苦與樂
[人生方程式] 勝不驕,敗不餒
[人生方程式] 只要有夢想
[人生方程式] 家庭第一篇之媽媽與我
[人生方程式] 菜車?賽車!
[人生方程式] 賽車≠非法賽車
[人生方程式] 賽車科技發展
[人生方程式] 飲水思源
[彩色樟木櫳] 四眼妹
[彩色樟木櫳] 復活蛋
[彩色樟木櫳] 擦膠
[圖文共賞] 美國空軍的「百年」老兵 B-52 轟炸機
[卡Ka乜嘜物]食食呀食肥你!
影像節目
[社聯頻道] 燃亮生命 向罪案毒品說「不」
[社聯頻道] 助青少年遠離毒禍(2) - 社區驗毒非靈丹妙藥
[社聯頻道] 助青少年遠離毒禍(1)- 強化輔導及心理治療服務
[社聯頻道] 善用資訊科技 提升戒毒動機
[社聯頻道] 守護孩子 媽媽決心戒毒
[社聯頻道]戒毒院舍服務 助吸毒人士戒除「心癮」‧「身癮」
此文章之主持/專欄作家介紹:香港遊樂場協會「新境界」社區支援服務計劃
香港遊樂場協會「新境界」社區支援服務計劃於2001年9月成立,為居於東九龍區而正接受警司警誡計劃的青少年及其家長提供全面性支援服務。「新境界」是寓意接受「警誡」和輔導後,能重新認識自己,作出自我改善和建立積極生活態度,最終達致「新境界」。

版權所有©2013 創動力媒體 Dynamix